Hankook iON evo SUV: Elektromos autók számára tervezett sportos abroncsok a Hyundai IONIQ 5 N élménynapon

Hankook iON evo SUV: Elektromos autók számára tervezett sportos abroncsok a Hyundai IONIQ 5 N élménynapon

A prémium gumiabroncsokat gyártó Hankook Tire 2022 májusában vezette be iON márkáját, a kifejezetten elektromos járművek számára tervezett gumiabroncsát. Az elmúlt két évben a vállalat tovább bővítette EV-re optimalizált abroncsválasztékát. A június 19-i Hyundai IONIQ 5 N tesztvezetési naphoz a Hankook biztosította a célra ideális gumiabroncsokat.

A Hankook a világ egyik vezető elsőszerelésű gumiabroncs-beszállítója. Fejlesztőmérnökei már sokszor bizonyították szakértelmüket ebben a magas igényeket támasztó szegmensben, és számos autógyártó választja elektromos modelljeire a Hankook iON abroncsokat. A cég ezenkívül 2023-tól kezdődően a FIA ABB Formula E világbajnokság Gen3 technikai partnere és exkluzív gumiabroncs-beszállítója.

 „Örömmel fogadtuk a Hyundai megkeresését, hogy az új IONIQ 5 N modell teszteléséhez a Hankook iON evo SUV abroncsait választotta. Bízunk benne, hogy a tesztnap vendégei is megtapasztalták azt a magas minőségű vezetői élményt, melyet abroncsaink kínálnak. A Hankooknál folyamatos technológiai fejlesztésekkel és innovatív termékeink kiemelkedő minőségével igyekszünk hozzájárulni a jövő mobilitásának megreformálásához, valamint a legmagasabb szintű ügyfélelégedettség biztosításához” – mondta el Min Sung Won, a Hankook Tire Budapest Kft. ügyvezetője.

Az elektromos autók speciális igényeket támasztanak az abroncsokkal szemben:

  • Nagy nyomaték: Az elektromos járművek azonnal rendelkezésre álló magas nyomatékot biztosítanak, így az abroncsoknak ellenállónak kell lenniük az erőteljes gyorsítások során.
  • ​​Nagy súly: Az elektromos járművek az akkumulátor miatt jelentősen nehezebbek, ezért az abroncsoknak magas teherbírásúaknak kell lenniük.
  • Csendes működés: Az elektromos autók csendes üzemmódja megköveteli, hogy az abroncsok minimalizálják az úti zajokat a kényelmes és halk vezetés érdekében.
  • ​​​​Alacsony gördülési ellenállás: Az iON evo abroncsok alacsony gördülési ellenállása növeli az akkumulátor hatótávját és csökkenti a töltési szükségleteket.

Az iON termékcsalád fejlesztéséhez számtalan technológiai újítást és szabadalmat használtak fel, melyek a következő tulajdonságokat eredményezik:

  • Alacsony menetzaj: Az iON evo abroncsok zajcsökkentő csatornafenékkel és speciális zajcsökkentő bordákkal vannak felszerelve, amelyek jelentősen csökkentik az úti zajt.
  • Kiváló kopásállóság: Az abroncsok kopásállósága akár 15%-kal jobb, mint a hagyományos abroncsoké.
  • ​​Optimalizált tapadás: A gumikeverékek és a speciális mintázatok biztosítják a kiváló tapadást minden körülmény között.

Magas nyomaték és teherbírás: Az abroncsok a magas nyomatékú és nehéz elektromos járművek igényeinek is megfelelnek, biztosítva a stabil és biztonságos utazást.           

A termékcsalád négy tagja érhető el Magyarországon, amelyeket a különböző vezetési körülményekhez optimalizálták:

  • iON evo: Ezeket az abroncsokat sportos, nagy teljesítményű elektromos autókhoz tervezték, biztosítva a kiváló menettulajdonságokat és a hosszú élettartamot.
  • iON ST AS: Nyári abroncsok, amelyek a hosszabb hatótávra és a kiváló energiahatékonyságra vannak optimalizálva.
  • iON icept: Kifejezetten téli abroncsok, amelyek a legnehezebb időjárási körülmények között is biztosítják a biztonságos közlekedést.
  • iON FlexClimate: Négyévszakos abroncsok, amelyek minden időjárási körülményhez alkalmazkodnak, ezzel biztosítva a folyamatos és megbízható teljesítményt egész évben.

Teszteredmények, díjak

  • Auto Bild minősítés: Az Auto Bild teszteredményei alapján az iON evo SUV „példás” minősítést kapott, ami megerősíti, hogy az abroncs kiváló menettulajdonságokkal rendelkezik mind száraz, mind nedves körülmények között.
  • TÜV teszt: A TÜV SÜD teszteredmények szerint az iON evo és evo SUV abroncsok minden időjárási körülmény között kiváló teljesítményt nyújtanak.
  • EU abroncscímke: Az iON evo és evo SUV abroncsok A/A/A besorolást kaptak az EU abroncscímkén, ami a legmagasabb fokozatot jelenti az energiahatékonyság, a nedves tapadás és a zajszint tekintetében. (A besorolás mérettől függően eltérhet.)
  • Red Dot Winner: Az iON evo abroncsok elnyerték a Red Dot Design Award díjat, ami az innovatív tervezést és a kiváló minőséget tükrözi.

Új termékek és fejlesztések

  • A Hankook iON abroncsok nem csupán a technológiai innováció megtestesítői, de a fenntartható jövő felé vezető úton is fontos mérföldkövet jelentenek. Fejlesztésük során a vállalat nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, így az abroncsok gyártása környezetbarát technológiák alkalmazásával történik, ami az alapanyagok kiválasztásánál is az egyik fő szempont.
  • Ennek köszönhetően az új, kifejezetten elektromos városi autók és SUV-ok számára tervezett iON GT gumiabroncsok EU-s gumiabroncscímkéjén szereplő A/A/A minősítés mellett magas arányban tartalmaz újrahasznosított és megújuló anyagokat. Emellett az ISCC PLUS tanúsítvány igazolja a fenntartható anyagok használatát a teljes gyártási folyamat során, valamint az abroncs kiváló fenntarthatósági jellemzőit. Az iON GT 2024. őszétől kapható 16 és 20 hüvelyk közötti méretekben.
  • Szintén ISCC PLUS minősítést szerzett az új iON evo abroncs, amely 45%-ban fenntartható nyersanyagokból készül, és tervezésének köszönhetően jelentősen csökkentett gördülési ellenállást biztosít.

További információért látogasson el a Hankook iON hivatalos oldalára.